Într-o zi de primăvară autentică, Consiliul Local Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş şi prefectul Anton Rohian au venit în vizită la societatea Romaltyn Mining, ca urmare a invitaţiei lansate de societatea băimăreană, dar şi datorită dorinţei unor consilieri locali de a vedea la faţa locului modul în care Romaltyn a realizat şi organizat uzina. La ora fixată, microbuzul cu aleşii băimărenilor a ajuns la poarta uzinei. A venit şi presa, a fost şi un mic grup de aşa-zişi ecologişti, dar care au avut alte abordări.

Din partea firmei au fost prezenţi omul de afaceri român, Ion Sturza, administratorul societăţii, Sergiu Chircă, directorul executiv, Mircia Bizo, directorul de securitate, Adrian Ierima.
În formulă completă, vizitatorii şi cei vizitaţi au purtat o scurtă discuţie în curtea uzinei. A urmat o vizită a acesteia, de la tancurile pentru procesul tehnologic, până la laboratorul de analize şi toate locurile în care ar urma să fie activitate. Specialiştii Romaltyn au dat explicaţii la fiecare pas şi au răspuns întrebărilor puse de consilieri şi primar.

De la uzină s-a mers la Iazul Central pentru a vedea resursa pe care doreşte să o prelucreze Romaltyn, respectiv cele 8,5 milioane de tone de steril. Peisajul a fost dezolant şi pentru mulţi dintre consilieri a fost o primă luare de contact cu realitatea acestor iazuri. Ele reprezintă cea mai mare sursă de poluare a Băii Mari şi împrejurimi. Aleşi au văzut cum sunt aceste iazuri, iar specialiştii le-au explicat ce se întâmplă atunci când este vânt, ce se întâmplă cu solul şi ce se scurge în sol. De aici s-a plecat la Iazul Aurul, singurul iaz conform din ţară şi locul în care ar urma să se depună sterilul rezultat în urma prelucrării Iazului Central. Şi aici s-au dat explicaţii şi s-au răspuns la întrebări.

Ca o pată de culoare, pe Iazul Aurul, undeva spre centrul digului pe care se poate merge (o construcţie necesară) se aflau arbuşti, din loc în loc. Unii erau înfloriţi, ceea ce părea ireal pentru celebrul iaz de care s-a tot vorbit în ultimii 14 ani. S-a dovedit că este vorba de nişte caişi ce dăduseră flori. Natura îşi urmează cursul. Ştefan Pop, consilierul PDL a rupt câteva crenguţe înflorite şi le-a oferit doamnelor-consilier.
Una peste alta, a fost o vizită utilă pentru cele două părţi. Se poate spune că pentru câţiva dintre aleşi a fost chiar o surpriză plăcută ce au găsit, ei crezând că la Romaltyn este totul cenuşiu şi greu respirabil. Doar viceprimarul Istvan Ludescher a spus că a fost cam obositor.

 

Primarul aşteaptă părerile specialiştilor

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a condus delegaţia CL până pe Iazul Central. A întrebat, a cerut explicaţii, iar acolo pe iaz a tras câteva concluzii legate de vizită.

„Am dat curs solicitării Romaltyn de a vizita uzina şi perimetrele pe care vor să le exploateze, dar şi iazul de decantare. E o chestiune care ţine de atributul autorităţii locale şi CL pentru a avea o decizie corectă cu privire la oportunitatea unei astfel de investiţii. Poziţia noastră este una clară şi fermă, menţionată şi specificată prin procesele aflate pe rol, prin hotărârile pe care le-am elaborat, aceea de a nu permite ca pe raza municipiului să nu funcţioneze o astfel de instalaţie, mă refer la perimetrul locuit pe care îl putem defini ca zonă rezidenţială sau de servicii. Problema importantă care nu ţine neapărat de Romaltyn, ci ţine de mediu, de comunitate, de obligaţiile pe care le are statul român, respectiv obligaţiile de ecologizare sunt aceste reziduuri şi tot ceea ce se întâmplă în legătură cu această haldă de steril şi altele, care nu fac altceva decât să genereze o poluare permanentă a municipiului Baia Mare şi a oraşului Baia Sprie. Din acest punct de vedere, singurii care pot da verdictul corect sunt specialiştii în mediu. Aceştia trebuie să ne spună care sunt vulnerabilităţile, care sunt riscurile la care se expune municipiul Baia Mare, comunitatea, care pot fi beneficiile, inclusiv beneficiile financiare şi cred că nu trebuie să intrăm într-o chestiune de târguială. Am spus foarte clar că trebuie să respectăm legea, normele de mediu, sănătatea cetăţenilor, trebuie să respectăm opinia cetăţenilor. Exclusiv!

Faptul că vine cineva, respectiv Romaltyn, să ne spună că oferă o suprafaţă de teren municipiului, că oferă un pachet de fonduri pentru implicare în sfera socială sau culturală, că vin cu fonduri pentru învăţământ sau locuri de joacă, sunt lucruri care pe noi nu ne interesează, din punct de vedere legal. Legal ne interesează doar respectarea normelor de mediu, respectarea sănătăţii populaţiei.
Din acest punct de vedere, la nivelul autorităţilor de mediu nu avem, încă, o decizie clară. Mai mult, la nivelul instanţelor încă nu s-a luat o decizie cu privire la cele câteva procese care le avem pe tema: cum vrem să definim acea zonă în care îşi au baza de producţie.
Trebuie evaluate câteva chestiuni! Care este riscul pe care îl generează această zonă, a iazului Central, cum se poate dezvolta ea dacă această haldă ar dispărea, dacă exploatarea acestei halde înseamnă într-adevăr o ecologizare şi dacă după ce se exploatează această haldă, terenul poate intra direct în circuitul economic sau este doar un teren de unde s-au luat câţiva metri de steril, iar restul rămâne infestat. Nu am vrea să fim păcăliţi în ceea ce înseamnă evaluarea oportunităţii. Legat de baza de producţie, trebuie ca cei în măsură să evalueze să ne spună dacă există vreun risc de accident, ce se întâmplă în cazul unui potenţial accident?
Şi mai este iazul de decantare, dacă acolo lucrurile sunt în regulă? Apoi se poate lua o decizie, dar luată pe baza verdictelor date de specialişti, de autorităţile de mediu, de sănătate publică, Inspecţia de Stat în construcţii. Aşa trebuie să funcţioneze lucrurile!”, a spus Cătălin Cherecheş.