Sâmbătă, 13 aprilie 2013, expediţia formată din băimăreanul Cosmin Andron şi Cristina Pogăcean porneşte către Himalaya cu intenţia unei premiere. Cei doi şi-au propus deschiderea unui nou traseu tehnic, pe peretele sud-vestic al muntelui Gandharva Chuli, (altitudine 6248 m), din masivul Annapurna, Nepal.

Conform informaţiilor primite de la oficialii nepalezi, nu au existat până la acest moment expediţii care să fi încercat, în mod oficial, ascensiunea acestui munte pe niciun traseu, ceea ce, în cazul unui succes, ar face ca expediţia românească să fie relevantă atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Călătoria se va desfăşura pentru o perioadă de aproximativ o lună. În prima parte, până pe data de 28 aprilie, cei doi vor ghida un grup de alpinişti într-o ascensiune pe vârful Tharpu Chuli (5663 m alt). Din 29 aprilie, vor începe pregătirile pentru abordarea Gandharva Chuli. Instalarea taberei de bază este planificată pentru data de 30 aprilie, ascensiunea urmând să aibă loc începând cu 3 mai. Întoarcerea în România este planificată pentru data de 15 mai.

“Ne bazăm pe o experienţă acumulată în peste 20 de ani de alpinism şi de antrenament sportiv. Am mai abordat trasee noi, am avut şi încercări reuşite şi unele pe care nu le-am finalizat. Neprevăzutul este mereu de luat în calcul, având în vedere faptul că nu ştim exact care sunt datele traseului. Depindem de condiţiile de vreme şi de specificităţile peretelui pe care dorim să îl abordăm“, spune Cosmin Andron, doctor în filosofie, absolvent al Universităţii din Londra, unde a şi predat în perioada 2000-2004.

Iniţiativa celor doi alpinişti este susţinută de Romaltyn, ca parte a programului “Băimăreni porniţi să cucerească lumea”, una dintre liniile de suport pentru dezvoltarea comunităţii, planificate de companie.

“Programul este dedicat susţinerii băimărenilor care îşi propun proiecte de excelenţă, inedite. De multe ori, cei care au demonstrat talent, seriozitate şi implicare primesc mai puţin suport tocmai pentru că lumea se aşteaptă ca ei să reuşească singuri. Şi, într-adevăr, reuşesc dar au nevoie de sprijin pentru a ajunge şi mai departe, pentru a-şi împlini întregul potenţial”, spune Sergiu Chircă, directorul general al Romaltyn.

Romaltyn a finanţat realizarea efectivă a călătoriei şi achiziţionarea unui dispozitiv de comunicare prin satelit.

De asemenea, în cadrul programului de excelenţă se înscrie şi protocolul de colaborare, semnat la începutul acestei luni, cu Universitatea de Nord, Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu din Baia Mare, pentru realizarea stagiilor, lucrărilor de cercetare şi masterat.

“Vom continua să identificăm şi să sprijinim astfel de proiecte alături de cele menite să susţină educaţia şi dezvoltarea comunităţii, în general” – a conchis Sergiu Chircă.
Despre cei doi alpinişti

Cosmin Andron are 37 de ani şi practică alpinismul din anul 1989. Este doctor în filosofie al Universităţii din Londra unde a fost şi profesor în perioada 2000 – 2004. Din 2010, lucrează exclusiv ca ghid montan, iar începând cu anul 2012, este membru al Clubului Alpin Român. În perioada 2000 – 2005 a fost membru al Alpine Club (UK), iar din 2005 membru al OeAv (Federatia Alpină Austriacă). Începând cu anul 2000, practică escalada cu precădere în Marea Britanie, Italia şi Franţa. Între 2004 şi 2008 deschide mai multe trasee de escaladă şi aventură în diverse zone ale Chinei şi în Tibetul de Est iar ulterior anului 2008, parcurge sau deschide câteva trasee de mixt în manieră solo în Carpaţi. În Tibetul de Est, alpinistul a escaladat în premieră mondială un număr de cascade de gheaţă şi a deschis trasee alpine în masivul Qionglai. Cele mai notabile rămân cele din anul 2006: Transilvania Avenue TD+, pilierul vestic al Banji Feng Bei (5400 m) cu R. Keaty (USA) şi Suffering First Class ED pe peretele sud-vestic al Siguniang shan (6250 m) cu W. Yip (UK). În 2010 a parcurs solo traseul Cassin Ridge (AK V, 5.8, AI 4) de pe Denali (6194 m) în Alaska.

Cristina Pogăcean are vârsta de 28 de ani şi a început să practice alpinismul în 2004, după nouă ani de atletism, în cadrul Clubului Alpin Român, Secția Universitară Cluj. Este de profesie inginer de instalaţii în construcţii civile, în prezent proiectant la o firmă la care este şi partener. Din anul 2012 este şi ghid montan aspirant. Începând cu 2005, Cristina Pogăcean a participat la numeroase competiţii de bouldering, escaladă sportivă, escaladă pe gheaţă şi dry-tooling şi a reuşit ca până în 2013 să obţină în jur de 20 de premii din care 12 reprezintă clasarea pe locul întâi. În 2011, alpinista a obţinut locul şase la Campionatul Mondial de Escaladă pe Gheaţă, etapa Buşteni, la proba de viteză, iar în 2012 s-a clasat pe locul opt în cadrul aceluiaşi Campionat Mondial, tot la proba de viteză, fiind până la acea dată cel mai bine clasat sportiv român la un Campionat Mondial de Escaladă pe Gheaţă. În 2006, Cristina Pogăcean a urcat pe Elbrus (5648 m) în Caucaz şi în 2008 a escaladat vârfurile Chapaev (6130 m) pe creasta nord‐estică şi Khan Tengri (7010 m) pe peretele nordic.