Romaltyn Mining a primit în cursul zilei de vineri,03.10.2014, vizita unui grup de specialişti în construcții hidrotehnice din Slovenia. Grupul, format din 37 de ingineri, membri ai Comitetului Național Sloven al Marilor Baraje (SLOCOLD), a vizitat Iazul Aurul și Staţia de epurare.
Vizita a avut loc la inițiativa Comitetului Naţional Român al Marilor Baraje, care a organizat pentru omologii din Slovenia un tur de informare şi documentare în domeniul construcțiilor hidrotehnice din țara noastră.
Prin includerea obiectivelor aparținând Romaltyn în programul vizitei s-a urmărit, de către organizatori, prezentarea unui model de bune practici în domeniul iazurilor de decantare, Iazul Aurul fiind singurul iaz autorizat din țară. Totodată, s-a oferit posibilitatea ca specialiștii sloveni să se informeze cu privire la cauzele accidentului tehnologic din anul 2000, consecințele reale ale acestuia, precum și la măsurile care s-au luat pentru ca asemenea evenimente să nu mai aibă loc.
Explicațiile primite de la specialiștii Romaltyn au fost completate cu informații oferite de către domnul profesor universitar dr. Ioan Bud, din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, care a făcut parte din diverse comisii internaționale ce au investigat cauzele accidentului produs în anul 2000.
Vizitatorii s-au arătat uimiți de diferenţa mare dintre informațiile prezentate de mass-media despre accident şi realitate, și au apreciat măsurile de siguranță luate de Romaltyn pentru eliminarea riscurilor de repetare a unor astfel de accidente pe viitor.
“Acum nu mai cred ca accidentul a fost chiar comparabil cu Cernobâl, aşa cum am mai auzit până acum, dar este clar că s-a produs din neglijenţă. Acum, dacă ştiţi ce se poate întâmpla, e foarte uşor să preveniţi astfel de evenimente. Aţi luat toate măsurile ca să nu se mai întâmple aşa ceva”, a spus Mojca Turk, inginer.
Andrej Sirca, șeful delegației SLOCOLD și organizatorul deplasării în România, a explicat că interesul lor pentru iazuri este major, deoarece există şi în Slovenia astfel de amplasamente. “Ni s-a propus această zonă din Transilvania pentru că noi suntem foarte interesaţi de astfel de iazuri, deoarece şi noi avem două asemănătoare în Slovenia, nu cu substanţe periculoase, dar sunt iazuri de steril şi sunt în proces de închidere”, a explicat inginerul hidrotehnologie.
Aceasta este cea de-a doua vizită internaţională pe care Romaltyn Mining o primeşte în cursul acestui an, după cea realizată în luna iulie, de către un grup de studenţi germani şi austrieci.